Dacă ești gospodină, este bine să știi câteva trucuri importante din bucătărie. Iată ce poți face în bucătăria ta, cu ajutorul unor ingrediente simple.
Mulți bucătari renumiți indică bunicile lor ca o sursă de inspirație pentru creațiile lor de avangardă. Este cazul Rosei, de 20 de ani la cârma restaurantului Can Fusté din Barcelona. Autodidactă în pregătirea ei, bucătarul catalan recunoaște că mătușa și bunica ei au învățat-o câteva trucuri care ajută la accentuarea aromei mâncărurilor și la accelerarea timpilor de gătit.
„Sunt trucuri ale vieții”, spune bucătarul. La aproape 70 de ani, încă le pune în practică. Astăzi vă vom prezenta câteva dintre ele:
Când vine vorba de gătit ouă, fie că sunt prăjite sau fierte, cheia este în sare. Adăugarea unui vârf de sare în timp ce se gătesc face dificilă spargerea cochiliei, dar este mai ușor să o îndepărtați mai când sunt gata.
De asemenea, puțină sare sau făină în tigaie previne stropirea uleiului încins la prăjit.
Trucuri pentru leguminoase
Năutul uscat este una dintre leguminoasele care durează cel mai mult să se gătească: trebuie înmuiat timp de 12-24 de ore și apoi gătit aproximativ două ore. Pentru a ușura procesul, Rosa explică că înainte de a pune năutul la fiert, adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu, le faci un masaj și apoi le clătești după trei minute.
Procedura este diferită cu lintea și fasolea. Bucătarul detaliază că „trebuie să le sperii”, expresie care se referă la faptul de a turna puțină apă rece în timp ce se gătesc. Unii oameni recomandă să „tăiați” gătitul în acest fel de până la trei ori.
Trucuri pentru legume mai verzi și mai puțin mirositoare
Este o regulă nescrisă că legumele și fructele, cu cât sunt mai colorate, cu atât sunt mai gustoase. În cazul fasolei verzi, trucul este simplu: trebuie să le scufundați în apă rece și gheață după ce le-ați fiert. Păstrează astfel culoarea originală.
Pentru a pune capăt aromei caracteristică – și uneori neplăcută – pe care o emană conopida, există și câteva remedii infailibile. Doar adăugați o linguriță de lapte sau o bucată de lămâie în apa de gătit.